Heti piaci elemzés, 2024.10.07. – 2024.10.11.

    2024. 10. 11.

    Image

    - Szeptemberben 4,62 százalékra csökkent az éves inflációs ráta Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

    - A török kormány dömpingellenes vámokat vezetett be több országból származó acélimportra, elsősorban a hazai gyártók védelmében. A legmagasabb vámtételek a kínai termékeket érintik, de az orosz, indiai és japán acélbehozatal is drágul.

    - A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett adatai szerint havi összevetésben 0,2 százalékkal bővült a hazai össztermék (GDP) az idei nyár utolsó hónapjában. Ez megfelelt az elemzői előrejelzéseknek.

    - A német gazdaság ötödik éve stagnál, és már biztos, hogy 2024 is elveszett év lesz a németek számára. Az előrejelzések szerint Európa legnagyobb gazdasága jövőre már megkezdheti a kilábalást, csakhogy van ezzel egy probléma: az előrejelzők már az idei évre is növekedést prognosztizáltak. Az öt éve tartó stagnálás már önmagában is komoly probléma.

    Nem sikerült érdemben előrelépnie a Forintnak

    - 400 fölött indította a Forint a hetet az EUR-val szemben. A hét közepén érkezett pozitív hírek hatásásra egészen 398-ig erősödött, azonban ez nem tartott sokáig. Péntekre ismét átlépte a bűvös 400-as határt, jelenleg 400,5 környékén mozognak a jegyzések. A hét eleji 397-es szintről, egészen 401,5-ig esett az árfolyam.

    - A dollárral szemben is hasonlóan reagált a forint az utóbbi napokban. Jelenleg 366 környékén mozog az árfolyam.

    - Az USD viszont erősödött az EUR-val szemben. Péntek délelőtt 1,094-es szinten mozognak a jegyzések.

    Újra csökkent az infláció

    - Szeptemberben tovább csökkent az infláció Magyarországon. Az egy évre visszatekintő áremelkedés 3% volt, vagyis három és fél év után először elérte a jegybanki célt.

    - Az inflációs mutató csökkenése azért nem okozott meglepetést, mert jórészt előre látható tényezők felelősek érte. A legkarakteresebb dezinflációs hatás az üzemanyagárak tovább folytatódó mérséklődése volt. Havi alapon az árszint 0,1%

    -kal esett szeptemberben, vagyis az ősz eleji áradatok nem árulkodnak érdemi inflációs nyomásról.


    Newsletter
    A pénzügyi piacok nagyon gyorsan változnak. Mi az Akcentánál lépést tartunk velük.
    Akcenta Logo

    Ügyfél szeretnék lenni

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube