Heti piaci elemzés, 2024.09.30. – 2024.10.04.

    2024. 10. 04.

    Image
    • A várakozások szerint nem csökkentette tovább a kamatokat a csütörtöki ülésen a román jegybank. Az infláció még bőven a célsáv felett tartózkodik, miközben a költségvetési hiány nagyon magas, 7% feletti.
    • 225 ezer főre emelkedett az amerikai munkanélküli segélykérelmek száma. Viszont a Challenger felmérése szerint szeptemberben kevesebb embert bocsátottak el. Összességében a bejövő adatok továbbra is konzisztensek az egyensúlyban lévő munkaerőpiac narratívájával és egyelőre nem kell aggódni a gyors romlás miatt.
    • A török infláció a vártnál lassabban mérséklődött szeptemberben, ami késleltetheti a kamatcsökkentésről szóló tárgyalásokat. Az éves infláció 49,4%-ra csökkent az augusztusi 52%-ról, ami magasabb a közgazdászok által várt 48,3%-os mediánnál.
    • Az euróövezetben a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta augusztusban a júliusival megegyező rekordalacsony szinten, 6,4 százalékon állt, az Európai Unió 27 tagállamának munkanélküliségi rátája pedig a júliusi 6,0 százalék után augusztusban 5,9 százalékra csökkent.   

    400 fölött a forint

    - A héten érkezett gazdasági hírek és döntések hatására lejtőre került a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. A hét eleji 397-es szintről, egészen 401,5-ig esett az árfolyam.

    - A dollárral szemben is hasonlóan reagált a forint az utóbbi napokban. Jelenleg 364 környékén mozog az árfolyam.

    - Az USD viszont erősödött az EUR-val szemben. Péntek délelőtt 1,104-es szinten mozognak a jegyzések.

    Csupán ideiglenes volt a megállás a lejtőn

    - Az elmúlt 10 hónapból hatban csökkent, egyben pedig stagnált a magyar ipar előző hónaphoz képest mért teljesítménye, így nem csoda, hogy a termelés (naptárhatástól tisztítva) 4,1%-kal elmarad az egy évvel ezelőttihez viszonyítva. Ezt látva szinte már jó hír, hogy az utóbbi három hónap összességében nem hozott visszaesést a lassan két éve recesszióban lévő szektorban, de az augusztusi visszaesés ennek az optikáját is erősen rontja.

    - A július-augusztusi adatok fényében kijelenthető, hogy a harmadik negyedév nem hozott érdemi a fordulatot. Bár részletes adatokat csak a jövő héten láthatunk, a KSH szerint éves alapon 2024 augusztusában a feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene.


    Newsletter
    A pénzügyi piacok nagyon gyorsan változnak. Mi az Akcentánál lépést tartunk velük.
    Akcenta Logo

    Ügyfél szeretnék lenni

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube