Heti piaci elemzés, 2024.09.16. – 2024.09.20.

    2024. 09. 20.

    Image

    - A brit kiskereskedelmi forgalom a vártnál erősebben, havi alapon 1%-kal növekedett augusztusban, és a júliusi növekedést is felfelé módosítottak. Az elemzői konszenzus 0,4%-os növekedést várt havi alapon.

    - A várakozások szerint a német gazdaság a harmadik negyedévben stagnálhatott és az utolsó negyedévben is csak kismértékű növekedésről lehet beszélni. A hanyatló ipari termelés és az exportpiacok gyengélkedése miatt az ország növekedése megrekedt és egyelőre nem látszik, hogy tud ebből kijönni a német gazdaság.

    - A bejövő adatok alapján az amerikai munkaerőpiac erősnek tűnik. A munkanélküli segélykérelmek száma 227,5 ezer fő volt az előző heti 230 ezer fő után (konszenzus: 230 ezer fő).

    - A vártnak megfelelően 5%-on hagyta a Bank of England az alapkamatot a csütörtöki ülésén, azaz az augusztusi 25 bázispontos vágást most nem követte újabb lépés. Az majd novemberben várható. 

    Egyszer fenn, egyszer lenn

    • Hektikusra sikerült a Forint hete az Euróval szemben. Az árfolyam egész héten folyamatosan ingadozott. Péntek délelőtt már sikerült bekúszni a hétfői nyitó szint (394,4) alá. Jelenleg 394 környékén mozognak a jegyzések.
    • A forint a dollárral mondhatni stagnált egészen csütörtökig. Ekkor ugyanis erősödni kezdett és péntek délelőttre egészen 352-ig sikerült kapaszkodnia.
    • Az USD folyamatosan esett a héten az EUR-val szemben. A hét eleji 1,110-es szintről péntek délelőttre egészen 1,118-ig.

    Hatalmas volt a kereslet az államkötvények iránt

    • Nagyon erős, 4-8-szoros volt, a túljegyzés a csütörtöki magyar államkötvény aukciókon.
    • A 3 éves lejáratú, 2027/A sorozatból az ÁKK 10 milliárd forint értékű papírt kínált fel az elsődleges forgalmazóknak. A kereslet 42 milliárd forint volt, így a lefedettség 420% lett.
    • Az 5 éves lejáratú, 2029/A sorozatból az ÁKK 15 milliárd forint névértékű papírt kínált fel az elsődleges forgalmazóknak.
    • A 10 éves lejáratú, 2035/A sorozatból az ÁKK 10 milliárd forint névértékű papírt kínált fel az elsődleges forgalmazóknak.

    Newsletter
    A pénzügyi piacok nagyon gyorsan változnak. Mi az Akcentánál lépést tartunk velük.
    Akcenta Logo

    Ügyfél szeretnék lenni

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube