Akcenta logo

    Heti piaci elemzés 2024.08.19. – 2024.08.23.

    2024. 08. 23.

    Image
    • Augusztusban az üzleti szféra kilátásai júliushoz képest csak hibahatáron belül romlottak, a lakosság kissé optimistább lett – ezek a GKI Gazdaságkutató felmérésének nyár végi eredményei, amelynek következtében a GKI konjunktúraindexének értéke lényegében nem változott júliushoz képest.
    • Németországban enyhén csökkent a szakképzett munkaerő hiányáról beszámoló vállalatok aránya júliusban - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet felmérésének eredményeiből.
    • Miközben Amerikában javult, az euróövezetben romlott a fogyasztói hangulat augusztusban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentése szerint.
    • Az amerikai üzleti aktivitás augusztusban négy hónapos mélypontra süllyedt, miközben a vállalatok továbbra sem tudják áthárítani a magasabb árakat a fogyasztókra. Ez növeli annak valószínűségét, hogy az infláció az elkövetkező hónapokban is csökkenő tendenciát mutat.

    Ha csak minimálisan is, de erősödött a forint árfolyam

    - Hétfőn 394,79-ről lendült bele a hétbe a forint, a hét középen erőre kapott, azonban ezt a szintet nem tudta tartani, és csütörtökön már az árfolyam esését figyelhettük meg. Péntek reggel 393,29 környékén mozog az árfolyam.

    - Az USD-vel szemben szinte ugyanilyen görbét írt le a héten a magyar fizetőeszköz. A hetet még 358 környékén nyitotta az árfolyam péntekre viszont sikerül előrelépnie, jelenleg 353 környékén mozognak a jegyzések.

    - A dollár folyamatosan esett az euróval szemben a héten. A hét eleji 1,103-as szintről egészen 1,113-ig.

    Végre jó hír érkezett a magyar gazdaságból

    - A magyar gazdaság számos területéről érkeztek kedvezőtlen hírek az elmúlt időszakban, a foglalkoztatás és a munkanélküliség azonban kivételnek számít. A KSH friss adatai szerint május és július között a foglalkoztatottak átlagos létszáma (a 15–74 évesek körében) 4 millió 746 ezer fő volt. A hazai elsődleges munkaerőpiacon 4 millió 580 ezren dolgoztak, 26 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A külföldön dolgozók létszáma 5 ezerrel, 109 ezer főre nőtt, a közfoglalkoztatottak létszáma 12 ezerrel, 57 ezer főre csökkent.


    Newsletter
    A pénzügyi piacok nagyon gyorsan változnak. Mi az Akcentánál lépést tartunk velük.
    Akcenta Logo

    Ügyfél szeretnék lenni

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube