Akcenta logo

    Heti piaci elemzés 2024.07.22 - 2024.07.26

    2024. 07. 26.

    Image

    - Nehéz helyzetben az európai acélipar. Az európai fémkeresletet meghatározó ágazatok teljesítménye idén várhatóan csökken, közben pedig az elmúlt években kialakult nemzetközi trendek tovább súlyosbítják az európai acélipar helyzetét. Amerikai védővámok, Európába áramló acélimport a harmadik országokból, túlkínálat a globális termelésben, többletkapacitás, megemelkedett energia- és más termelési költségek - sorolhatóak az okokba.

    - A német gazdaság kilátásai továbbra is borúsak, miután a legfrissebb felmérések szerint az üzleti morál jelentősen romlott júliusban. Az Ifo intézet által közzétett adatok alapján az üzleti klímaindex 87 pontra süllyedt a júniusi 88,6 pontról.

    - A szakszervezetek 10 százalékos béremelést tartanának indokoltnak jövőre, a munkáltatói szervezetek szerint viszont az alacsony infláció ezt nem indokolja, és a gazdaság állapota sem teszi lehetővé. Azt azonban még nem közölték, hogy milyen mértékű béremelést tartanának 2025-re kigazdálkodhatónak.

    - Javult, több mint kétéves csúcsot ért el az amerikai gazdaság BMI-teljesítménymutatója júliusban az S&P Global Market Intelligence felmérésének előzetes adatai alapján.

    Lassan gyengül a Forint

    - Míg hétfőn 389,59-ről lendült bele a hétbe a forint, kedden már látható volt az enyhe gyengülés, 391,6-on állt az euró árfolyama. Szerdán viszont nagyot esett, 393,6 körül járt a jegyzés az euróval szemben.

    - Péntek reggel 392 környékén az euró.

    - A dollár stagnál az euróval szemben, 1,085 körül jár a jegyzés. Az előző hetekben 1,09 is volt az EURUSD, ám a vártnál gyengébb európai makroadatok hatására némileg gyengült az euró a dollárral szemben. A dollár 361 forint 40 fillérbe kerül.

    Újabb magyar EU-pénzeket függeszthet fel Brüsszel

    - A szuverenitásvédelmi törvény miatt elindított kötelezettségszegési eljárással párhuzamosan felfüggesztheti a felzárkóztatási pénzek egy részét az Európai Bizottság.

    - Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a szerdán közzétett éves jogállamisági jelentés kapcsán tartott eseményen azt jelezte: nem zárható ki, hogy az említett magyar törvénnyel kapcsolatban is alkalmazni fogja a testület a felzárkóztatási (kohéziós) támogatások odaítéléséhez kötött feltételrendszert.


    Newsletter
    A pénzügyi piacok nagyon gyorsan változnak. Mi az Akcentánál lépést tartunk velük.
    Akcenta Logo

    Ügyfél szeretnék lenni

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube