Heti piaci elemzés, 2024.06.17. – 2024.06.21.

    2024. 06. 21.

    Image

    - A kormány meghosszabbítja a lakossági kamatstopot 2024 végéig - jelentette be csütörtökön Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

    - Szingapúr, Svájc és Dánia az első három ország a svájci IMD World Competitiveness Center által készített idei versenyképességi listán és ezúttal már az élen voltak helycserék. Az uniós országok többsége rontott helyezésén a tavalyi pozíciójához képest. Magyarország ezúttal az 54. helyen végzett az átfogó felmérés szerint, nyolc helyet csúszott vissza az előző évhez képest.

    - Az MNB idénre 0,5 százalékponttal mérsékelte inflációs prognózisát, de az alapvető kép március óta nem változott: az inflációs cél jövőre érhető el. A GDP-növekedésre vonatkozó várakozásokon ennyit sem módosított, 2024-ben 2-3%-os, jövőre 3,5-4,0 százalékos gazdasági bővülést vár.

    - Minden tizedik munkavállalónak csökkent a keresete egy év alatt Magyarországon, minden huszadiknak azonban kiemelkedő mértékben, 50%-kal vagy annál nagyobb mértékben nőtt a bére tavaly. Az is kiderült, hogy a dolgozók 60%-ának csökkent a reálbére – a KSH részletes elemzése szerint.

    Erősödés után visszaesés

    - 398 környékén kezdte a hetet a forint. A hét elején érkezett fontos gazdasági adatok hatására azonban erősödni kezdett az euróval szemben. Ez a tendencia csak szerdáig tartott ki, így péntek délelőtt 396-ig esett az árfolyam.

    - A dollárral szemben is ugyanilyen görbét rajzolt a héten a magyar fizetőeszköz. Pénteken 371 körül mozognak a jegyzések.

    - Az USD minimálisan, de erősödött az EUR-val szemben, a hét eleji 1,0705-ös szintről egészen 1,0695-ig lépett előre az árfolyam.

    Lassul a magyar bérnövekedés

    - Bőven két számjegyű mértékben nőttek a bruttó átlagbérek Magyarországon, azonban az már látszik, hogy némiképp lassul a bérdinamika

    - Áprilisban a bruttó átlagkereset 645 300 forint volt, ami 13,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 596 200 forintra becsülhető, ami 13,9%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában - derült ki a KSH friss adataiból. Ez igencsak jelentős béremelkedésnek számít, ami azt jelzi, hogy azok is nagymértékben növelték a béreket, akik nem az év első hónapjában, hanem tavasszal vizsgálták felül a fizetéseket.


    Newsletter
    A pénzügyi piacok nagyon gyorsan változnak. Mi az Akcentánál lépést tartunk velük.
    Akcenta Logo

    Ügyfél szeretnék lenni

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube