Akcenta logo

    Heti piaci elemzés 2024.04.29. – 2024.05.03.

    3. 5. 2024

    -      Az eurózóna gazdasága az első negyedévben 0,3%-os növekedést mutatott az előző negyedévhez képest, ezzel meghaladta az elemzői várakozásokat, a növekedés gyorsult a kontinensen.

    -      2024 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,8%-kal meghaladta az előző negyedévit, ami valamelyest meghaladta az elemzői várakozásokat (0,5%).

    -      Közzétették az első negyedéves német GDP-növekedés adatait, amelyben némi meglepetést látunk. Az idei első negyedévben csekély mértékben növekedett Európa legnagyobb gazdasága, az előző negyedévhez képest 0,2% volt a növekedés. Az elemzők azt várták, hogy 0,1%-kal tud emelkedni Németország, a gazdaság tehát felülmúlta a várakozásokat.

    -      Az amerikai jegybank magyar idő szerint szerda este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyb-      Az eurózóna gazdasága az első negyedévben 0,3%-os növekedést mutatott az előző negyedévhez képest, ezzel meghaladta az elemzői várakozásokat, a növekedés gyorsult a kontinensen.ől kiderült, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát.

    Nagyot erősödött a héten a Forint

    -      392 környékén kezdte a hetet a Forint. A hét elején érkezett fontos gazdasági adatok hatására azonban erősödni kezdett az Euróval szemben. Ez a lendület egész héten kitartott. Péntek délelőtt már 390 alatt, 389,5-nél jár az árfolyam.

    -      A dollárral szemben hasonló ívet írt le a forint árfolyama a héten, 366 forintról egészen 363-ig erősödött péntek délelőttre.

    -      Az USD hét közepén erősödött az EUR-val szemben, azonban ezt nem sikerült tartania, így péntekre visszaállt a hét eleji 1,073-as szintre.

    Fokozatosan élénkülhet majd a magyar gazdaság

    -      3,5 százalékról 2,7 százalékra húzta vissza az idei évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését az MBH Bank. Bár a tavalyi utolsó negyedév gyenge eredménye visszafogta a bank szakértőinek várakozásait, az idei évkezdetet is figyelembe véve fokozatos élénkülésre számítanak. A 2024-re várt magas reálbérnövekedés mellett a javuló külső piaci környezet is dinamizálja a gazdaságot, ezért jövőre 3,7%-os lehet a GDP-bővülése.

    A fogyasztás, az ipari termelés, a kereskedelem és a vendéglátás a második negyedévtől élénkülhet igazán, a dinamizálódó gazdaság és a jegybank inflációs megfontolásai miatt a forint az év végére 382,5-es szintre erősödhet az euróval szemben - vélik az MBH Bank szakértői.


    Newsletter
    A pénzügyi piacok nagyon gyorsan változnak. Mi az Akcentánál lépést tartunk velük.
    Akcenta Logo

    Ügyfél szeretnék lenni

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube