Akcenta logo

  Heti piaci elemzés 2024.06.03. – 2024.06.07.

  2024. 06. 07.

  Image

  -      Az Európai Központi Bank csütörtök délután tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal csökken az irányadó kamat.

  -      Az amerikai munkaügyi minisztérium honlapjára csütörtökön fölkerült végleges adatok szerint a március végével záródott három hónapban a termelékenység növekedésének évesített üteme 0,2 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 3,2 százalékról.

  -      Az erős márciusi eredmények után a kiskereskedelem áprilisban gyengén teljesített: a kiskereskedelmi forgalom havi szinten 0,5%-kal csökkent az eurozónában, így a kereskedelem volumene csak kis mértékben haladta meg a februári szintet.

  -      Áprilisban 0,2 százalékkal csökkentek a feldolgozóipari megrendelések Németországban naptári és szezonális kiigazítással az előző havihoz képest. Elemzők ezzel szemben 0,3 százalékos havi szintű növekedésre számítottak. Egy hónappal korábban, márciusban 0,8 százalék volt a havi csökkenés.

  Sikerült visszakapaszkodnia a Forintnak

  -      389 környékén kezdte a hetet a forint. A hét elején érkezett fontos gazdasági adatok hatására azonban gyengülni kezdett az euróval szemben. Azonban sikerült erőre kapnia, így péntek délelőtt ismét a hét eleji szinten mozog az árfolyam.

  -      A dollárral szemben is ugyanilyen görbét rajzolt a héten a magyar fizetőeszköz. Pénteken 357 körül mozognak a jegyzések.

  -      Az USD a gyengült az EUR-val szemben, a hét eleji 1,083-as szintről egészen 1,089-ig esett az árfolyam.

  Ismét esett a boltok forgalma

  -      Az elmúlt hónapok növekedése után ismét csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi adatai szerint.

  -      A kiskereskedelem az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal csökkent a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Ez azt jelenti, hogy a második negyedév kezdetén kissé megtört az a lendület, amelyet láttunk az elmúlt hónapokban.


  Newsletter
  A pénzügyi piacok nagyon gyorsan változnak. Mi az Akcentánál lépést tartunk velük.
  Akcenta Logo

  Ügyfél szeretnék lenni

  Akcenta Logo
  © 2024 AKCENTA CZ a.s.

  GDPR

  Cookies

  Facebook
  Instagram
  LinkedIn
  Youtube