Akcenta logo

    Heti piaci elemzés, 2024.06.24. – 2024.06.28.

    2024. 06. 28.

    Image

    - 2023-24 fordulója óta egyre erősebb jeleit láthatjuk, hogy a recesszió miatt romló munkaerőpiaci folyamatok megfordultak hazánkban. A tavaszi hónapokban (a közmunkásokat és a külföldre ingázókat leszámítva) átlagosan 4 millió 576 ezer foglalkoztatott volt az országban, ez alig marad el a tavaly őszi csúcstól.

    - Nagy-Britannia gazdasága az idei év első három hónapjában a korábban véltnél gyorsabban, 0,7%-kal bővült az előző negyedévhez képest, ami meghaladja az eredetileg becsült 0,6%-os növekedést - derült ki a pénteken közzétett hivatalos adatokból.

    - Az eurózónában a banki hitelezés májusban továbbra is többéves mélypontja közelében volt, a rekordmagas kamatlábak ugyanis továbbra is visszatartották a keresletet, bár az Európai Központi Bank már kamatcsökkentésre készült.

    - Az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentése szerint júniusban nőtt a fogyasztói bizalom az euróövezetben. A jelentés megerősítette az előzetes adatokat, miszerint a fogyasztói bizalmi mutató 0,3 ponttal emelkedett mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében. Az index így mínusz 14 ponton állt az euróövezetben és mínusz 12,9 ponton az EU-ban - írta az Európai Bizottság.

    Péntekre magára talált a Forint

    - 396 környékén kezdte a hetet a forint. Kedd reggel erősödött, azonban a hét további részében visszaesett a magyar deviza az EUR-val szemben. Péntek reggel azonban ismét erőre kapott, így 395 környékén mozog az árfolyam.

    - A dollárral szemben is ugyanilyen görbét rajzolt a héten a magyar fizetőeszköz. Pénteken 369 körül mozognak a jegyzések.

    - Az EUR/USD árfolyam érdemben nem változott a héten. A hetet 1,0690-es szinten nyitotta, péntek délelőtt pedig 1,065 környékén mozognak a jegyzések.

    Nálunk az uniós átlagnál is drágábbak az élelmiszerek

    - A magyar árszínvonal sokkal magasabb, mint a lengyel és a román, ez az oka annak, hogy a vásárlóerő-paritáson számolt fejlettségi, jóléti mutatók (a nominális különbségek ellenére) összeértek.

    - Ennek főbb okai:

    • A Magyarországon előállított érték egy részéből nem lesz nemzeti jövedelem (ez a GDP-GNI rés);
    • A megtermelt GDP igen magas aránya ment (drága) beruházásokra fogyasztás helyett;
    • Az átlagkeresetek felzárkózása emiatt régiós összevetésben lelassult.

    Newsletter
    A pénzügyi piacok nagyon gyorsan változnak. Mi az Akcentánál lépést tartunk velük.
    Akcenta Logo

    Ügyfél szeretnék lenni

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube