Akcenta logo

  Heti piaci elemzés, 2024.06.10. – 2024.06.14.

  2024. 06. 14.

  Image
  • A Federal Reserve (magyar idő szerint) szerda este 8 órakor tette közzé kamatdöntő üléséről szóló közleményét, amelyből kiderült, hogy a jegybank szinten tartotta a kamatokat.  
  • Csütörtök tette közzé az amerikai statisztikai hivatal a termelői inflációs adatokat. A termelői infláció az előző havi 2,3%-ról 2,2%-ra csökkent (konszenzus: 2,5%), míg a termelői maginfláció 2,4%-ról 2,3%-ra mérséklődött (konszenzus: 2,4%). 
  • Áprilisban az euróövezet ipari termelése 0,1 százalékkal csökkent havi szinten, miután márciusban 0,5 százalékos bővülést jegyeztek fel. Az elemzők ezzel szemben 0,2 százalékos havi bővülésre számítottak áprilisra. 
  • Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere csütörtökön a CNBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy az amerikai foglalkoztatási helyzet egyre inkább hasonlít a COVID-19 világjárvány előtti időszakra. A bérnövekedés lassulása pedig nem jelent veszélyt az inflációra.  

  Nagyot esett a héten a Forint

  • 390 környékén kezdte a hetet a forint. A hét elején érkezett fontos gazdasági adatok hatására azonban gyengülni kezdett az euróval szemben. Ez a tendencia egész héten kitartott, így péntek délelőtt 398 környékén mozog az árfolyam. 
  • A dollárral szemben is ugyanilyen görbét rajzolt a héten a magyar fizetőeszköz. Pénteken 370 körül mozognak a jegyzések. 
  • Az USD minimálisan, de erősödött az EUR-val szemben, a hét eleji 1,077-es szintről egészen 1,073-ig lépett előre az árfolyam. 

  Szenved a magyar ipar

  • A nagy ipari ágazatok gyenge teljesítménye továbbra is rányomja a bélyegét a hazai ipari termelésre. A szektor kibocsátási volumene az előző hónaphoz képest 0,7%-kal, az egy évvel korábbihoz képest (naptárhatással igazítva) 2,4%-kal csökkent. 
  • A részletesebb adatokban talán annyi reménysugár van, hogy az esés mintha ellaposodni látszana, és a rendelésállományi mutató 9 havi esés után tudott minimálisat emelkedni. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 13,6%-kal nagyobb volt a 2023. áprilisinál. Az új belföldi rendelések 2,8, az új exportrendelések 15,4%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány április végén 18,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.¨

  Newsletter
  A pénzügyi piacok nagyon gyorsan változnak. Mi az Akcentánál lépést tartunk velük.
  Akcenta Logo

  Ügyfél szeretnék lenni

  Akcenta Logo
  © 2024 AKCENTA CZ a.s.

  GDPR

  Cookies

  Facebook
  Instagram
  LinkedIn
  Youtube