Heti piaci elemzés 2024.07.15 - 2024.07.19

    2024. 07. 19.

    Image
    • Németországban a termelői árak 1,6 százalékkal csökkentek júniusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi, 2,2 százalékos éves szintű esést követően, és ezzel már a "zenke#edik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves gyengülést – közölte a Desta"s péntek reggel.
    •  A vártnál magasabb le# az amerikai munkanélküli segélykérelmek száma, alátámasztva azt, hogy lassul az amerikai munkaerőpiac. Ez egy újabb olyan adat, ami megerősíthe" az amerikai jegybankot a szeptemberi kamatcsökkentésben.
    •  Új történelmi csúcsra emelkede# az arany a héten, az előrejelzések szerint azonban még messze lehet a rali vége.
    •  Az ipari termelés az előző havi 0,1%-ról 1,6%-ra emelkede# az előző év azonos időszakához képest. A vártnál érdemben jobb ipari termelési adatok megerősí"k azt, hogy elkezdődhete# a feldolgozóipar kilábalása. Ez az ipar, pénzügy részvénypiaci szektorok számára kifejeze#en kedvező, ahogy a nyersanyagok is profitálhatnak belőle.

    A 390-es szintet ostromolja a Forint

    • 392 fölött egy kicsivel indította a hetet a EUR/HUF árfolyam. A magyar fizetőeszköz magabiztosan erősödött egész héten. Csütörtökön még 390 alá is sikerült benéznie. Péntek reggelre egy picit visszaesett, jelenleg 390,5 környékén mozog az árfolyam.
    • A dollárral szemben is ugyanilyen görbét rajzolt a héten a magyar fizetőeszköz. Pénteken 359 körül mozognak a jegyzések.
    • Az EUR/USD árfolyamban egy nagyobb kilengést figyelhettünk meg a hét közepén. Az USD-nek azonban sikerült péntekre visszakapaszkodnia a hét eleji szintre az EUR-val szemben. Jelenleg 1,0885 környékén mozognak a jegyzések.

    Egyre nagyobb a baj a feldolgozóipar táján

    • A koronavírus-járvány óta nem volt olyan magas a kereslethiányt tapasztaló cégek aránya a magyar feldolgozóiparban, mint most - derült ki a Kopint- Tárki konjunktúratesztjéből. Mindez pedig kifejezetten kedvezőtlen képet fest az ipari termelés várható alakulásáról.
    • A megkérdezett feldolgozóipari vállalatok már közel fele (46%) tapasztal kereslethiányt, mind belföldi, mind külföldi relációban. A kereslethiány említése az elmúlt 5 év során csupán egyetlen negyedévben, a pandémia kitörésekor volt ilyen magas szinten.

    Newsletter
    A pénzügyi piacok nagyon gyorsan változnak. Mi az Akcentánál lépést tartunk velük.
    Akcenta Logo

    Ügyfél szeretnék lenni

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube